Grue Dyreklinikk

Gode råd

Klipping av klør

Klem på tredeputen og mål med klotanga så den går i ett med tredeputen. ”Nebbet” nedenfor tanga skal av. Det er lettest å klippe lyse klør hvor man kan se hvor nerven går.

Klipp av. Er du uheldig å treffe nerven så lat som ingenting. Husk å ikke trøste hunden, da blir den bare redd for klørne sine. Dersom det ikke stopper å blø kan man bruke kaliumpermanganat på kloen.

Ferdig! Husk at det er bedre å klippe lite og ofte enn å ta i så det blør.

Rens av ører

Våre åpningstider:

 

Mandag 9.00-18.00

Tirsdag-fredag 09.00-15.00

 

Vi har kun timebestilling

Tlf: 62 94 49 20

Hundens øre skal vanligvis ikke lukte vondt eller være rødt. I de tilfellene må du kontakte veterinær.

 

Dersom ørene er skitne kan de renses ved å trekke i øret og klemme i en sprut med ørerens ned i øregangen.

Masser utenpå øregangen slik at ørerensen fordeler seg og løser opp voks og urenheter i øret.

Tørk øret med en vattdott. Ikke bruk Q-tips da men lett kan skade hundens trommehinne.

Forgiftninger

Så fort vårsola kommer fram dukker også huggormen opp.  Siden hunden som regel er foran sin eier på skogsturen er det vanligvis den som blir bitt, enten i snutepartiet (se bilde) eller i beinet. Bittsåret fra huggormen er som to små prikker med 4-5 millimeters avstand.

 

Dersom uhellet er ute er det viktig å frakte hunden raskest mulig til veterinær for behandling. Hunden bør helst bæres, eller gå minst mulig siden giften fra bittet spres raskere rundt i kroppen ved bevegelse.

 

I mange tilfeller vil det være nødvendig med omfattende behandling hos veterinæren med væskebehandling og motgift og noen ganger også antibakteriell behandling og smertebehandling .

 

Prednisolon ( kortison)er nå ikke mer anbefalt ved huggormbitt!

 

 

Flåttbehandling

Ormkur

Huggorm

Det er mange ting vi omgir oss med som kan være farlige for våre kjæledyr. Dette gjelder bl.a. en rekke planter, vaskemidler og prydbark (kakaobark). Matvarer som sjokolade (kakao), tyggegummi (xylitol), rosiner og druer er svært giftig for hunder.

 

For mer informasjon  ring Giftinformasjonens døgnåpne  tlf. 22 59 13 00 eller se giftinformasjonen.

Flåttsesongen varer vanligvis fra mai til oktober, eller så snart temperaturen holder seg jevnt over 5 grader.

Det finnes flere ulike flåttarter, i Norge er skogflåtten den vanligste. Hunder og katter som ferdes i skog og mark utsettes ofte for flått og kan bringe den med seg hjem. Flått kan spre sykdommer til både dyr og mennesker.

 

Det finnes flere preparater man kan bruke for å forebygge at flåtten setter seg fast på dyret; - ulike spot-on preparater, tabletter og halsbånd. Husk at katter og hunder ikke kan bruke de samme preparatene!

 

Selv om du har behandlet  dyret ditt er det lurt å ha som rutine å se over dyret etter turen. Hunnflåtten legger opptil 3000 egg hver gang så finner du en flått så brenn den opp!

 

 

Les mer om flåtten og dens livssyklus her.

For å holde mengden av innvollsorm på et lavt nivå er det viktig å gi hunden og katten ormkur rutinemessig. Ormkurpreparater er reseptbelagt.

 

Behandling av katter:

For katt finnes det ulike tabletter man kan gi eller et
spot-on preparat hvor man drypper noen dråper på huden i nakken på katten. Kattunger kan få en pasta som kun tar spolorm siden ALLE kattunger har spolorm som de får i seg gjennom morsmelka. Det anbefales å behandle kattungene annenhver uke fra 2 ukers alder fram til levering (12 uker), deretter hver måned fram til 1/2 års alder. Etter det kan de behandles 3-4 ganger i året (utekatter).

 

Behandling av hund:

Valper kan få en pasta som kun tar spolorm siden ALLE valper har spolorm som de får i seg gjennom morsmelka. Ellers finnes det ulike tabletter man kan gi.  Det anbefales å behandle valper annenhver uke fra ca 3 ukers alder fram til levering (8 uker), deretter hver måned fram til de er 1/2 år. Etter det holder det som regel å gi ormkur en gang i året.

 

Husk behandling mot Revens lille bendelorm hvis du skal ha med hund til Sverige. Les mer her

Det er også spesielle regler for behandling av hunder og katter som skal til land utenom Norge og Sverige. Spør veterinæren om dette.

Bildet viser en bendelmark som en katt kastet opp her på klinikken!!